Oedeemtherapie

– because we love skin –

Wat is Oedeemtherapie?

Oedeemtherapie (lymfedrainage) is een specialisme binnen de huidtherapie wij als oedeemtherapeuten richten ons op het behandelen van zichtbaar en onzichtbaar oedeem. Lymfedrainage wordt toegepast wanneer er sprake is van vochtophoping (oedeem) in een lichaamsdeel. Masseren van het oedeem zorgt voor een verbeterde lymfatische afvloei en daardoor vermindering van het oedeem. Oedeemtherapie kan met verschillende behandeltechnieken of combinatiebehandelingen het oedeem verminderen en toename van klachten tegengaan. Ook kunnen huidproblemen worden voorkomen en mogelijke functiestoornissen die ten gevolge van oedeem zijn ontstaan, verbeterd worden.

Uiteraard denken wij graag met je mee. Wil je meer weten over onze behandelingen of wil je  persoonlijk advies van onze huidtherapeuten boek gerust een consult in wij helpen je graag.

 • Kuur 9 sessies – € 680,-
 • Kuur 15 sessies – € 1.125,-
 • Kuur 25 sessies – € 1.625,-

40 min.

€ 85,-

Afspraak maken

CONSULT OEDEEMTHERAPIE

Ben je benieuwd welke behandeltechnieken of combinatie van behandelingen in jouw geval tot het beste resultaat leidt? In dat geval informeren wij je graag over de mogelijkheden. We beginnen altijd met een uitgebreide consult en adviseren over alle soorten behandeltechnieken met daarbij de voordelen, nadelen en eigenschappen per behandeling. Zo hoor je precies wat de mogelijkheden zijn om de vochtophoping in je lichaam te behandelen.

Tijdens het eerste consult zal de huidtherapeut jouw voorkeuren voor wat betreft de behandelmogelijkheden doornemen en adviseren welke behandeling of combinatie van behandelingen in jouw geval tot het beste resultaat zal leiden. Indien u aanvullend verzekerd bent, dan wordt de oedeembehandeling meestal vergoed uit je aanvullende verzekering. Wij adviseren om dit voorafgaand te verifiëren met je zorgverzekeraar én huisarts.

30 min.

Total Body Shape abonnement

Een abonnement waarbij u maandelijks € 260,- betaald. U krijgt dan 4 LPG behandelingen per maand.

Voorwaarden: Dit abonnement is na 1 jaar, maandelijks opzegbaar. Met een opzegtermijn van één maand. Het tegoed blijft maximaal twee maanden staan en kan niet worden meegenomen naar een derde maand.

€ 260,- per maand

 Spelregels

 • Het bedrag wordt maandelijks automatisch geïncasseerd.
 • Extra’s kunnen altijd los worden bijgeboekt en dienen in de huidkliniek direct betaald te worden.
 • Bent u verhinderd? Graag 48 uur van tevoren afmelden, tijdens onze werkdagen. Anders vervalt helaas de afspraak voor de desbetreffende maand.
 • Bij opzeggen van het abonnement dient er rekening te worden gehouden met één maand opzegtermijn.
 • Het abonnement is persoonsgebonden.

Soorten oedeemtherapie

Het menselijke lichaam bestaat voor 2/3 deel uit vocht. Dit vocht bevindt zich in en rondom alle lichaamscellen, bloedbanen, lymfebanen en in de hersenen. Het lymfestelsel helpt om een juiste vochtbalans te behouden in het lichaam. Indien dit niet helemaal verloopt zoals het hoort dan raakt de vochtbalans verstoort en kunt u last krijgen van ophoping van vocht.

We krijgen regelmatig uiteenlopende vragen over alle beschikbare behandeltechnieken om oedeem te verminderen. Op deze pagina geven wij meer informatie over alle soorten oedeem en de mogelijke behandelingen. Wilt u een persoonlijk advies? Maak dan een afspraak bij één van onze huidtherapeuten.

Vochtophoping (oedeem) – achtergrondinformatie

Vochtophoping, ook wel oedeem genoemd, ontstaat doordat het weefselvocht niet goed door de bloedvaten in het lichaam wordt afgevoerd. Er bestaan verschillende soorten oedeem te weten:

1. Lymfoedeem

Primair lymfoedeem:
is in principe aangeboren. Vanaf de geboorte zijn er minder lymfebanen aanwezig waardoor in de loop van het leven zwellingen kunnen ontstaan. Soms wordt het optreden van dit primaire lymfoedeem door een ontsteking of een klein trauma uitgelokt. Lymfoedeem ontstaat in milde vorm meestal tussen 18-35 jaar, in uitgebreidere vorm soms al van kinds af aan. Primair lymfoedeem kan uiteindelijk vaak tweezijdig zijn. Tevens kunnen naast klachten van zwelling aan de benen zwelling elders optreden zoals in de armen. De meeste vormen van lymfoedeem zijn niet erfelijk, hoewel er wel vaak aanleg in een familie kan bestaan. In de eerste jaren wordt de zwelling vaak niet als zodanig herkend omdat deze dan vaak nog wisselend aanwezig is. Toch is hier dan al wel sprake van beginnend lymfoedeem waarbij een behandeling wenselijk is. Pas in een later stadium zal de zwelling permanent aanwezig blijven.

Secundair lymfoedeem:
De oorzaken van secundair lymfoedeem zijn heel divers. De meest voorkomende oorzaken zijn ten gevolge van een operatie, plastische chirurgie, bestraling, tumorgroei, trauma, het dragen van een prothese, infectie, chronisch veneuze insufficiëntie (spataderen), medicatie gebruik. Secundair lymfoedeem komt relatief vaak voor na een behandeling van kanker. De belangrijkste oorzaken hiervan:

 • Lymfkliertoilet (hals, oksel, retroperitoneaal, bekken of lies)
 • bestraling van oksel, bekken of lies (geeft fibrosering van het lymfesysteem)
 • lymfangitis carcinomatosa. Hierbij groeit een kankergezwel de lymfebanen in, of worden de lymfebanen dicht of samengedrukt door een tumor of metastase. Metastase is het medische woord voor uitzaaiing.

2. Lipoedeem

Lipoedeem is een genetische aandoening waarbij er sprake van een stapeling van onderhuids vetweefsel. Door deze vetophoping ontstaat er druk op de bloed- en lymfevaten, waardoor er problemen kunnen ontstaan in de aanvoer en afvoer van vocht met als gevolg het ontstaan van lymfoedeem in dit gebied. De ophoping van het lymfevocht in combinatie met de opeenhoping van vetcellen wordt lipoedeem genoemd. Deze aandoening wordt ook wel lymfo-lipoedeem genoemd.

3. Veneus oedeem

Veneus oedeem kan het gevolg zijn van spataderen en trombose. Bij spataderen zijn de bloedvatwanden en de kleppen van de ader verzwakt. Als gevolg hiervan ontstaat in de loop van de tijd de hoeveelheid bloed in de spatader toe waardoor de bloeddruk in deze ader toeneemt. Ten gevolge van deze verhoogde druk treden op enig moment vocht en eiwitten uit het bloedvat het weefsel in. Er is dus sprake van een (tijdelijke) vergrote aanvoer van vocht. Veneus oedeem kan ook het gevolg zijn van stuwing. Stuwing bijvoorbeeld door een trombose in het been. Bij een trombose sluit een bloedprop de beenader af, waardoor het bloed niet meer terug kan vloeien richting het hart. Hierdoor neemt de bloeddruk in de aangedane ader toe met als gevolg dat er slecht werkende kleppen van de aderen in de benen waardoor de afvoer van het bloed uit de onderste ledematen naar het hart, niet verloopt zoals het zou moeten. Door de toegenomen druk in de ader verplaatst vocht zich vanuit de bloedbaan naar het weefsel met als gevolg oedeemvorming.

Oedeem in benen kan ook ontstaan door andere aandoeningen of afwijkingen in uw lichaam. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een verminderde hartfunctie zoals hartfalen. Hierbij kan het hart onvoldoende goed het bloed rondpompen waardoor uiteindelijk water en eiwitten worden vastgehouden dat kan leiden tot oedeem in de benen.

ONZE SKIN CARE PRODUCTEN

[dt_products_carousel show_products=”best_selling_products” layout=”btn_on_img_hover” slides_on_desk=”4″ slides_on_lapt=”4″ next_icon=”dt-icon-the7-arrow-03″ prev_icon=”icomoon-the7-font-the7-arrow-02″ arrow_icon_size=”14px” arrow_bg_width=”16x” arrow_bg_height=”16px” arrow_border_width=”0px” arrow_icon_color=”#2f4858″ arrow_icon_border=”n” arrows_bg_show=”n” arrow_icon_color_hover=”#2f4858″ arrow_icon_border_hover=”n” arrows_bg_hover_show=”n” r_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” r_arrow_v_position=”top” r_arrow_v_offset=”-50px” r_arrow_h_offset=”0px” l_arrow_icon_paddings=”0px 0px 0px 0px” l_arrow_v_position=”top” l_arrow_h_position=”right” l_arrow_v_offset=”-50px” l_arrow_h_offset=”20px” arrow_responsiveness=”no-changes”]

[instagram-feed feed=1]